MAITSVAD KUKLID


Datlimoos, mis koosneb vaid blenderdatud datlitest ja kaneelist. See on hea sisutäide ka kookide vahele, võileivale või lihtsalt lusikaga söömiseks.  Tallinn 2016



Kolm klaasi jahu
Veerand klaasi rasvainet 
Poolteist klaasi sooja vett
Pool pakki pärmi (kandiline)
Kaks supilusikat suhkrut
Veerand teelusikat soola

300g pehmeid datleid
Kolm supilusikat kaneeli

Lisa: mandlilaastud, soolapähklid, rosinad






Kaneelikuklite valmistamine on minu jaoks olnud alati suur katsumus. Tihtilugu jäävad kuklid kõvad ja ma ei ole üldse päri nende kristallkõvade suhkrutükkidega, mis hammaste all prõksuvad. Mõtlesin päris kaua, kuidas teha kuklid seestpoolt mahlaseks ja elimineerida suhkru kasutamine. Parim lahendus oli katsetada mõne magusa puuviljaga, datlid sobivad selleks aga imehästi. 

Sega kaussi jahu ja sool. Teise nõusse pane presspärm, mis hõõru vedelaks suhkruga. Lisa soe vesi. Sega vedelik jahusegusse. 

Rasvaine lisamiseks on kaks võimalust, kas sulatada see toatemperatuuril ja lisada sõtkudes taignasse või hoida rasvainet külmas ja riivida see taignasse. Viimasel potluckil oli teemaks kookosõli kasutamise eetilisus (link) ja päris paljud veganid tõdesid, et ostavad nüüd ainult mahedalt ja eetiliselt toodetud kookosõli. Viimastel nädalatel (jah, ma olen neid kukleid ikka vähemalt 6 korda katsetanud ja maitseid timminud) olen teinud oma kukleid Tervis24.com pärit mahekookosõliga. Neilt tellides tuleb õli klaaspurgis, mis on minu eelistuste kohaselt ikka palju parem kui plasttopsis.

Taigen peab olema märg, kui segu on liiga kuiv, lisa vett. Pane vähesõtkutud (sega kõik koostisosad paarikümne sekundi jooksul kokku, ära liiga palju näpi - tulevad kõvad kuivad kuklid) taigen sooja kohta kerkima, taignapalli aluspõhja võid määrida kokku õliga. Taigen peab kahekordistuma.

Sisutäiteks on tarvis blenderdada kividest puhastatud datlid ja kaneel. Soovitan soojalt lisada datlimoosile näiteks üks poolik rabarber või õun. See annab moosile vedelikku ja on parem  seda taignale määrida. Niivõrd väike kogus haput vilja maitset välja ei anna. Kindlasti ära lisa magusat puuvilja, datlimoos tuleb väga magus nagunii. 

Kerkinud taigen laotada rullitamiseks sobivale pinnale. Mulle meeldib taigna all kasutada riisijahu, nõnda on lihtsam pärast pinda puhastada ja taigen rullub ka mõnusamalt. Taignarulli hõõrun kokku õliga. Ja ka siin kohal ma palju ei rulli, maksimaalselt 6-7 korda. 

Kui kaneelirullid on moodustatud, panna need pooleks tunniks 180 kraadisesse ahjutemperatuuri. 


Head isu!

Kommentaarid

Populaarsed postitused