OAVEEGA KOHEVAPÕHJALINE TOSCA KOOK


Koogile! Kõik koogile! Tallinn 2016



Näen, et terve välismaailma veganlehed reivivad ühe taasavasatud müstilise toiduaine tõttu. Täiesti tavaline asi, mida ma aastaid kraanikausist alla olen kallanud. Aga ometi saab sellega teha biskviidiõhulisi kooke, beseesid, majoneesi, makroone ja palju palju muud, kus kasutatakse ohtralt muna. Kui ma esimest korda kuulsin sõna aquafaba, mis tähendab sõna otseses mõttes oa vett, siis ei arvanud ma sellest midagi erilist. Ehk tegemist on selle vedelikuga, mida kallatakse ära kui tarvitatakse näiteks konservkikerherneid. Kõige mugavam on seda muidugi konservtootelt kinni püüda aga samas saab seda ka ise teha, keetes mõnda oalist. See on selline kergelt kleepuv munavalge taoline vedelik, mis käitub põhimõtteliselt väga sarnaselt tavalisele munaraku varutoitainele mida omnivoorid tunnevad kui munavalge nimetusega.


Minu uus sala(avalik)relv köögis! Tallinn 2016 


Ma olen viimasel nädala mänginud päris agaralt selle müstilise oaveega. Vahustades muutub ta väga kiirelt valgeks kohevaks vahuks, mis on isegi et väga ilus. Vegankookidele on ta suurepärane munaasendaja, kuna kõik küpsetised tulevad kohevad, mahlased ja lihtsalt mmmuuahh nämmad! Kõige esimesena proovisin ma teha šokolaadikooki, kus ma asendasin kogu vedeliku koguse vahustatud oaveega. Ma pole oma elu sees nii head kooki saanud, ma vannun käsi südamel. Tegemist oli täiesti tavalise koogiga, kus pearolli mängis tume šokolaad - mitte midagi erilist. Kujuta ette näiteks Sandra Vungi pehmet piparkoogi kooki. Tegin aga selles retseptis kannapöörde ja see tekstuur, mis oleks pidanud olema nagu see piparkoogi kook, oli hoopiski poest ostetud beseepehme, aga ometi mahlane. Täiuslik tekstuur. Ma ei tee enam ühtegi kooki õunaäädika ja soodaga, et vegan kook ikka kerkiks ja tuleks kohev. Mkm, nüüd on aeg sel oaveel särada ja minu kõhtu õnnelikuks teha.

Teine asi, mida ma olen ära proovinud teha on šokolaadivaht. Aga ma olin leebelt öeldes jobu ja seni, kuni ma tegelesin sulatatud šokolaadi mahajahutamisega, et see oaveega vaikselt kokku vahustada, kaotas kobrutis oma kohevuse ja sellest ei tulnud enam asja. Kui ma poleks aga 15 minutit selle lollaka liiga kuuma šokolaadiga mässanud, oleksin saanud üle pika pika aja maitsvat-kerget šokolaadi mousse´ mekkida. Noh, järgmine kord.

Ahjaa, ära kikerherne või muu oaliigi maitse pärast muretse, kuna see kaob märkamatult teiste maitseainete sekka. Igaks juhuks soovitan seda lastele mitte mainida, et koogipõhjas on oavesi.. 

Viimane minu katse oli see ülal fotol olev Tosca kook. Vaatasin ja uurisin kuidas teha üht tosca kooki, tegin mõned vegantäiendused ja muidugi tahtsin taas oavee võlusid kohata. Koogipõhi tuli taas väga lahedalt kohev. Ausaltöeldes ma nautisin selle vahustamist suhkruga, ja siis jahu ja margariin lisaks, kuna see oli nagu päris ehtne koogitegu. See taigen nägi hea välja. Niipalju kui ma veganküpsetisi teinud olen, siis miksrit pole mul kunagi vaja. Munaasendajateks saab kasutada näiteks avokaadot, pehmet banaani, tapiocapulbrit, kartulitärklist, jne ehk siis neid ei ole vaja vahustada. Tavaliselt ma lihtsalt segan puulusikaga kogu krempli kokku ja asi ants. Vahustamine üle pika pika aja oli aga väga tervitatav. Nagu normaalne inimene köögis, teeb kooki!

Ja muidugi see koorene mandlikate. Ou mai gaad kui hea see tuli. Mul on ääretult kahju, et foto ei suuda maitset edasi anda. Kui ma viitsin, hakkan ma hommikuti oma putru selle mandlikattega täiendama. See on lihtsalt metsikult hea. Retsepti küsid? Aga palun:



TOSCA KOOK

Põhi:
1 kikerhernepurgi jagu oavesi
170 g suhkur
270 g nisujahu
1,5 tl küpsetuspulber
100 ml taimne piim
125 g sulatatud taimne margariin

Kate:
75 g taimne margariin
100 g mandlilaastud
50 g kuubikuteks lõigatud aprikoosid
50 g maapähklid
50 g rosinad
120 g magusaine (mina kasutasin pool valget ja pool pruuni suhkrut)
50 ml taimne piim


Vahusta oavesi. Umbes viie minuti pärast lisa suhkur, vaikselt ja rahulikult. Lisaks jahu, küpsetuspulber, piim, margariin. Pane kohev taigen õliga määritud vormi 200C ahjutemperatuuri 25 minutit küpsema.

Alusta kastme valmistamist pannes kastrulisse kõik katte tarvis olevad koostisosad ja aja segu keema, kuumuta kuni suhkur on sulanud ja kaste muutub kuldpruuniks. Kui segu on valmis, kalla see koogile, mida küpseta ahjus veel maksimaalselt 15 minutit. Mina kasutasin koogi valmiduse kontrollimiseks nuga, vaatasin kas taigen jääb külge. Lisaks kontrollisin ka koogi keskmist temperatuuri.

Head isu pole tarvis soovida, kuna kook on selletagi ime hea.




Kommentaarid

  1. Tegin koogi ja on tõesti hea,veidi teisiti,arahiispähklit ei pannud ja aprikoosi asemel kuivatatud jõhvikad,vaniljet ka. Kikerherned,mis konservist jäid panin natukeseks praeahju,karrisegu ja kookosõli, veidi soola ka ja head krõbukad sain,tore!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lahe! Kuigi ma pole siia maani teinud veel neid krõbedaid kikerherneid ahjus. Peab ära proovima!

      Kustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused