NÄDALA TOIT EHK MIDA ÜKS VEGAN SÖÖB?



Fotololev on meie eelmise nädala ehk 1. veebruar 2016 toidusaak, millest on jätkunud tänaseks nädal (lisaks veel nipet-näpet). Toiduarve läks suuremaks, kui 3,57€ inimese ja pool kassi kohta. Selles oli süüdi vahtrasiirup ja munaasendaja. Fotolt puudub jahu ja kalaost paar päeva hiljem. Teeme ühe pakendianalüüsi siinkohal:

BASIILIK. Veganina ei ole mul võimalik võileiva peale tegelikult midagi erilist panna. Sel nädalal tahtsin väga toidulauda elavdada ühe basiilikupestoga. Ilma kileümbriseta seda praegu saada kusagil ei ole. Kuivatatult pole siiski see. Peab proovima, kas õli sisse kaetud sügavkülmavariant töötab, kui suvisel ajal ise kasvatada. Aga kui ma tulevikus ei soovi enesele külmkappi, sügavkülmast rääkimata, siis see variant ei tööta. Külmkuivatada?

SOJAGRILLKOTLETT. Tõstan käed üles ja ütlen, et need on nii maitsvad! Pakendivabalt neid muretseda on võtta ühendust ettevõttega Bon Soya ja Märjamaalt neid oma anumatega suuremas koguses osta - nii kuivainena kui ka värskelt. Kuigi ühe soovituse võiksin ma neile teha küll: pakend võiks olla korduvkasutatav või suurem.

KURK. Kilekummita kurki veel müügil pole ja isegi kui on, siis on tegu hirmkalli aedviljaga. Lahendus: talvel kurki mitte süüa?

KONSERVEERITUD TOMAT. Vot selle pakendivea võib vast andeks anda, kuna ma teadupärast suunan kõik metalltooted isa vanametalli kogumistünni, kes need lahkesti vanametalli kokkuostu toimetab. 

LÄÄTSED. Vot neid on lahtiselt pakkumises mitmes kaupluses ja hulgilaotellimislehel. Ostsin need, sest et endiselt ei ole ma uutele kuivainetele hulgitellimust esitanud.  

RÖSTSAI. Siinkohal näitan ma näpuga oma kallima suunas, tal on seda võileivaalusmaterjaliks tarvis. Nädala algul polnud aega leivaküpsetamiseks, hiljem juba jõudsime. Ise söögitegemine on ajakulukas. 

VAHTRASIIRUP. Pakend läheb küll klaasikonteinerisse, aga ilma oleks vast ka hakkama saanud. Tahtsin pannkooke - see on minu vabandus!

SIIRUP. Mina seda ei tarbi, aga need siirupipudelid olen ma vaikselt Mahemarketisse sokutanud. Nendega saab koju puhastusvahendeid tuua. Siinkohal võiks tõstatada küsimuse, miks Eesti Pandipakend ei soovi tegeleda siirupipudelite ümbertöötlemisse suunamisega. Soome pakendiautomaadid võtavad vastu ka taarat, mis pole näiteks riigist ostetud. Raha pakendi tagastaja muidugi ei saa. 

KIRSIMOOS. Iga aasta ma mõtlen, et pean oma moosivarusid suvel suurendama. Praegu on alles paar mannetut õunamoosi. Klaaspurk koos kaanega läheb hilisemaks moositegemiseks taas käiku.

PÄRM. Leivateoks oli tarvis, aga kas sina teadsid, et ise saab ka pärmi teha?

SUHKUR. Lahendus - hulgiost.

VIINAMARI. Vot, see on väga hea punkt. Olen tihti käinud poes, sättinud täis toidukorve piinlikult pakendivabalt ja võtnud lahtise kile sisse pandud viinamarjad oma kaasapandud kilesse. 100% tänases Tallinnas pakendivabalt elada on võimatu, sest et keegi tootja/edasimüüja mingisuguseid ühekordseid anumaid siiski kasutab. Tavaliselt jätan ma selle pakendaja poolt pandud kile poodi, aga seekord võtsin näite jaoks koju, kus ma selle mugavalt prügikasti kaane alla peidan.

KÜLMUTATUD MAASIKAD. "Iga aasta ma mõtlen, ..." Pealegi on praegu niivõrd kesine puuviljavalik. Talvel kipun ma oma vitamiinide-mineraalide suhtes paranoiline olema.

KANEEL. Ai, ai, ai! Maitseained.ee

MUNAASENDAJA. Hmm, vahel on mul seda ikka tarvis ja jagub pikemaks ajaks. Proovida katsetada isetegemist?

MANDLIPIIM. See on ka üks valupunkt. Olen alustanud küll regulaarselt kaerapiima tegemist, aga poes olles tuli selline tugev tahtmine üht eriti kreemist piima hommikul pudru kõrvale juua.

APELSINIMAHL. Samad sõnad. Mul on isegi mahlapress... Ainus ostuargument: rahamaailmas odavam lahendus oli tol hetkel osta Selverist pakk mahla kui kolm kilo apelsine. 

Kommentaarid

  1. Pandipakend ei võta vastu siirupide pudeleid ja purke, sest neid ei saa hästi puhtaks. Jäävad väga kleepuvad ja teevad masina mustaks. Kahjuks avalikes kohtades ei ole inimesed tihti just kõige puhtamat ruumi endast maha jätmas.
    Ja "muna" saab nii kergelt ise teha. Purustatud chia seemned või linaseemne jahvatis vette ja 20 min sobiv mass valmis.
    http://terviklikringlus.tervikelu.ee/

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja mina arvasin, et asi on pakendiseaduses. Hea teada!

      Vahel ma katsetan kooke ja retsepte, mis chiaseemne trikki ei talu. See tapiocajahul põhinev pulber on ohutum valik, kui koduseid lemmikuid veganiseerida proovin.

      Kustuta
  2. Basiiliku lahendus on seda ise potis aknalaual kasvatada ;)

    VastaKustuta
  3. Võileivale sobib hästi küpset avakaadot määrida!

    VastaKustuta
  4. Ma kahtlen sügavalt, kas neist külmutatud maasikatest mingeid mineraale-vitamiine saada on..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. http://www.acefitness.org/acefit/healthy-living-article/60/859/how-much-difference-is-there-in-nutritional-value

      Kustuta
  5. Hei.
    Ma ei tea, kuidas selle ise pärmi tegemisega on, aga juuretist saab osta või ise teha küll.
    Ja siis juuretisega saab juba peaaegu kõike küpsetada.
    Näiteks Eva Pärteli viimases raamatus "Küpsetaja käsiraamat"us on päris pikalt juuretise kasvatamisest ja toitmisest.

    VastaKustuta
  6. need konservtomatid pidi olema ühed kõige kahjulikumad tooted üldse. Aga googelda juurde "canned tomatoes"

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ahnii. Aitäh! Asendan need klaaspurktoodetega.

      Kustuta
  7. 3,57 tundub nädala kohta kohutavalt vähe kui seda pilti vaadata, mul endal läheb iga nädal pigem 10 euro kanti

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Päevas 10€ inimene? Olles tudeng, siis seesuguseid summasid ma ei ole suuteline toidule panustama.

      Kustuta
  8. Millisest poest sojagrillkotlete saaks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selver, Prisma. Kuivatatult müüakse neid nt Comarketis, Kaubamaja Toidumaailmas.

      Kustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused