ZERO WASTE JAANID

Pühade osas olen ma vist alati hiline ärkaja. Meil ei olnud seekordseks Võidupühaks planeeritud konkreetseid sööke. Teadsime, et pidu toimub punktis A ja sellest meie plaan koosneski. Ärkasin 23nda hommikul üles ja mõtlesin esimese asjana, et enne ma siit voodist tõusta ei saa, kui toiduideed on väljaguugeldatud. 

Ega ma otsest eesmärki enesele ei seadnud, et seekordsed jaanid oleksid zero waste, kuna me ei ela praegu oma päris kodus. Ka pidu ise toimub täiesti tundmatus kohas, niiet ei tea elales mis seiklused meid ees ootavad. Küll aga retsepte valides vaatasin sellise pilguga, et võimalikult palju võiks teha sellist toidu, mille toorained meil juba suuremas osas olemas on. Pealegi ei ole meil kummalgi ühtegi kodust-traditsioonilist jaanirooga, mida kindlasti peab tegema. 

Panin enne poodi minekut kokku seesuguse menüüplaani: Restoran V šašlõkk, pastasalat, muhammara, täidetud suvikõrvitsarullid. Magustoiduks ja snäkiks maasikad ja herned. Mõtlesin, et kui jõuan ja viitsin, siis käin ka Muhu Pagaris värske leiva järel.





Sain ostunimekirja kokku pannes kohe aru, et osta on tarvis pakendiga ainult paar asja ja seetõttu võtsin eesmärgiks tagada, et ma võtan kotid-purgid ise kaasa. Kui ma oleksin pidanud ostma 20 uut toiduainet ja hakanud mööda linna neid pakendivabalt ringi ajama, siis oleksin läinud lihtsamat vastupanu teed. Puuvili ja muu säärane läheb muidugi alati minu kaasavõtetud kottidesse, küll aga poleksin ma viitsinud näiteks hakanud tegelema õlide, kuivainete, maitseainete jms. (Nüüd tagantjärele saan omale tulevikuõpetussõnaks öelda, et säärase laiskuse abikäsi on varajane planeerimine. Aga mida ma targutan? Pärast hea öelda ju.)

Esimene peatus oli Keskturg, kust sain põhimõtteliselt kõik asjad, mida tarvis. Kahjuks ainult herned olid veel kallid, krimpsus ja vähemagusad. Võtsin nende asemel lihtsalt rohkem maasikaid.

Teine koht, kust tahtsin läbi hüpata, oli Rimi, et leida sealt kalamata oliive. Valik oli neil seal kesine, mistõttu mõtlesin üht uut toodet proovida - grillitud oliivid. Tegemist oli väikese klaaspurgiga, hind isegi et krõbe. Ma ei tea miks mulle ei tulnud meelde, et näiteks Balti jaama Biomarketis saan ma ju oma purki oliive osta. Oli mul ju isegi vaba aega, kuna Restoran V avamiseni pidin aega parajaks tegema.

V šašlõki kohta lugesin vegan facebooki grupist, kus see olevat päev enne otsa saanud. Õnneks aga järgmisel päeval pidavat uus laar tulema. Seetõttu pidin kindlasti varakult end ukse taha sättima, et oma šašlõkikarp ikka kätte saada. Vot see toode - šašlõkk - oligi ainus plastpakend, mille ma selleaastaseks jaaniks ostsin.

Kui toit sai kodus ettevalmistatud, pakkisin kaasa kõik, et ennetada igasugune ettearvamatu jääde. Ühekordsetelt nõudelt söömine on ikka väga kole. 

Kaasa panin kaks taldrikut, lusikad, salatikulbid, määrdelusikad, metallist kõrred, noad. Lisaks ühe käterätiku ja kaks riidest rätikut einestamiseks. Kuigi Lauris küsis küll, et miks ometi peame me neid asju kaasa tassima. Kas seal siis ei ole? Küsisin perenaiselt järele ja tõepoolest selgus, et kohapeal on plaan süüa ühekordsetest nõudest... 

Teel peopaika käisime autojuhiga kiirelt Selverist läbi. Leib ju ununes hommikul võtmata! 

Jäin autosse istudes mõtlema, et meie kaaslase kogu Jaani toit on kilekotis, mis omakorda erinevates pakendites. Ka peol nägin, et ka teistel on põhimõtteliselt kogu toit kuidagipidi kiles või karbis ja peo lõpus tekkis oi oi kui palju  prügi. Sarnast vaatepilti võis näha kindlasti üle kogu Eesti. Kui palju sul jaanipidustusega prügi tekkis? Kas üldse mõtlesid selle peale?

Kommentaarid

  1. 3 väikest kilekotti. Kahes olid kanatiivad ja kolmandas liha. Sealt edasi sai tehtud kõik ise ning kasutuses klaasnõud (nt śaślõkk, kana õllemarinaadis, kook, salatid, leivad-saiad teen ise). Rohelise kraami saan enda põllult või kui ostan, siis lahtiselt.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused