VEGANTOIT SUVELAAGRISKäisin juulis nädalapikkuses skaudilaagris Seiklusratas, kus olid toidukorrad ka mittetavatoidulistele. Enne laagrisse registreerimist oli võimalus valida oma toidueelistus, rahvusvahelised laagrid toovad alati kokku inimesi erinevatest religioonidest, kultuuridest kui ka neid, kelle toitumisvalik on seotud nende elustiiliga või tuleneb tervislikest põhjustest. Erimenüüsid oli laagris viis: ilma sealihata, laktoosita, gluteenita, lihata kui ka 100% loomsete koostisosadeta. Mina sõin muidugi seda viimast ehk veganvarianti. 

Toidukordadest tegin nii palju fotosid, kui ma jõudsin ja meeles oli. Laagri esimestest toidukordadest pole mul mingit infot, kuna ise jõudsin kohale alles kolmandal päeval. Lisaks oli sellel päeval niivõrd palju askeldamist ning korraldamist, et kahekümne neljal tunnil ei jõudnud ma köögi poole piiluda ka. 

Päevas oli toidukordi 5, millest kaks olid ooted. Lisaks oli võimalus osta omale jäätiseputkast jätsi. Hommikuti oli veganitele valikus erinevad pudrud, mõnel päeval näiteks hirsipuder, siis manna, seejärel kaerahelbed. Putru sai süüa kas koos moosi või margariiniga. Valikus oli ka alati tee ja morss. Lisaks sai võtta saia-leiba ning komplekteerida oma võileib. Viimasel päeval saime sojapiimaga müslit ning banaani. Üks hästi lahe asi, mis mulle tohutult meeldis, oli see, et kaerahelbepudrudesse oli pandud ka linaseemneid (veganitele oluline omega-3 rasvhapete allikas). Lõuna- ning õhtusöögid olid üpriski sarnased, suurim erinevus seisnes vaid õhtusel ajal magustoidu puudumises. Alguses olin ma muidugi skeptiline, kas koorekaste on ikka valmistatud taimsest koorest või on kasutatud lihtsalt laktoosivabu tooteid. Oma silm on aga ikka kuningas - sain kokatädidega lähemalt tuttavaks ning uurisin ja käisin ka ise vaatamas millest meie toit ikka tehtud on. Ääretult tore oli näha, et kogu toit oli siiski vinks-vonks vegankorras! Sain ka igapäevaselt tagasisidet anda ning laagri lõpupoole muutus toidu kvaliteet aina enam. Väga head toidud olid!

Roogade põhikomponent oli kas tatar, kartul või riis. Juurde oli valmistatud kas vokitud, marineeritud või aurutatud aedvilju (kidney oad, porgandid, herned, mais, seened, rohelised oad, kaalikad, suvikõrvits, baklažaan jne). Tihti oli kõrval ka koorene kaste. Kõige rohkem oli mu keelejärele porgandikotletid, seenesupp ning eelviimasel päeval pakutud roog vokitud aedviljadega. 

Lõuna- või õhtusöögile lisaks sai võtta muidugi leiba-saia. Joogiks oli morss või tee ning magustoiduks mõni puuvili (banaan, virsik, vms). Magustoidu poole pealt tahaksin natukene kurta küll, kuna üks puuvili jääb veganile väheseks. Eriti veel võrreldes sellega, et teised said magustoiduks näiteks kohupiimakreemi, mille energeetiline väärtus on mitu korda suurem kui ühel banaanil. 

Kuigi pakuti laagris ka kaks korda päevas oodet, siis mina ei jõudnud kordagi oma oodet välja nõuda. Niipalju kui ma nägin ja kuulsin, siis enamasti olid selleks kas kommid, puuviljad vms. 

Kokkuvõtvalt olin toiduga igati rahul (v.a magustoidu küsimus). Toidud olid kodused, toitvad, lihtsad ent samas ka teadlikult veganitele valmistatud. Oli hästi näha, et meie ei söönud lihtsalt seda suppi, kust liha oleks välja võetud, vaid loomsete toiduainete puudumist korvati vastavate aedviljade- ning kaunviljadega. Lahe oli ka täiesti uusi toite mekkida. Näiteks seenesuppi sain ma esimest korda. Niisamuti ei olnud ma ka varem veganiseeritud riisisalatit söönud. Nämma! Ja noh, need porgandikotletid - müts maha kokkade ees, aga need olid ühed parimad, mida ma saanud olen.

Ega üldiselt ma ei sea mingisuguseid standardeid säärastele üritustele toidu osas. Olen alati arvestanud, et keegi teine ei pea organiseerima mulle spetsiaalset toitu. Isegi sõpradel külaskäies või sugulase sünnipäeval ei pane ma kellelegi rõhku, et ka mulle tehtaks teistsugust toitu. Olen alati ise võimalikult hästi säärasteks puhkudeks ettevalmistanud, kuna tegemist on minu toitumusliku valikuga ja ainult mina vastutan selle eest, et ma saaksin oma kõhu täis. Kui aga keegi väga tahab ja on nõus mulle vastu tulema - aga palun. Seejärel saan ma öelda vaid siirad tänud! 

Kommentaarid

Populaarsed postitused