KUIDAS POPUP KOHVIKUL LÄKS?



Laupäeval leidis aset pop-up kohviku ISU debüüt. Isegi, kui mul söögitegemisest on natukene kõrini ja selg valutab, siis peab tõdema, et vahva oli. Ma olen vist terve igaviku rääkinud oma sõpradele, et ma tahan ükskord elus kohvikut teha. Küll olen mõelnud siin ja seal elades välja erinevaid võimalusi ühe putka püstipanekuks. Äkki saab kohvikut teha teise korruse aknast? Ehk hoopis hoovipeal? Kodurestoran, mis sest, et tsivilisatsioon on 20km kaugusel? 

Nüüd on siis see asi järele proovitud ning seljatatud (loe: nõud pestud). Kuna kevadel on plaan seda arvatavasti korrata, panen siia iseenda jaoks kirja mõned punktid, mille kallal edasi nokitseda. Mis läks nihu? Millega ma ei arvestanud ja mis läks hästi?





Kohvikupidamine jaguneb vast kaheks: ettevalmistamine ja müük. Esimene osa oli üllatavalt raske, mis sest, et sai korralik sõjaplaan kirja pandud. Oma ettevalmistustega alustasin ma umbes kaks nädalat varem. Esimene toode, mis tee purki leidis, oli porkkala. Järgmisena tegin ma valmis kalja. Peab tõdema, et elu esimese kalja kohta sai päris hea jook. Kõik muud road - pannkoogid, rosolje, prantsusepärane kartulisalat, munavõileivad, oreo kook, puuvilja kook, sushi - plaanisin ma valmistada päev enne. Mõtlesin, et küll mul on aega, et kõik rahulikult valmis teha. Rohelisel kohvikupidajal aga elu nii roosiline ei ole. Käidud sai sel õhtul kolm korda poes ning tekkis isegi suhteliselt lollakas olukord, mil lausa kahes lähedalasuvas poes ei olnud ühte olulist toiduainet (riisiädikas), mis oli mul poole küpsetamise aeg otsa saanud. Mida siis teha? Üle põlve meisterdada üks roog, mida siis hiljem siiski müüa? Alandada hinda või hoopiski jätta müüki panemata?

Sellesamase paanikapunktiga algaski üks ärev muretsemine. Aga kui keegi ei ostagi midagi? Aga kui kellelegi ei maitse? Aga kui ma miinusesse jään? Aga kui äpardub veel miskit? Oleksin saanud vabalt seda kõike ennetada, alustades toidu ettevalmistamise protsessi varem.

Tegelikult oleks võinud teha ka lihtsamaid roogasid. Olin ise väga pettunud, kui üks jogurtikookidest hästi välja ei tulnud. Mul on varemgi agar-agariga probleeme olnud. Seekord juhtus siis nii, et üks kiht ei tarretunud ja üldse jäi kook ise kuidagi liiga vedela tekstuuriga. Kahju! Imestasime hiljem numbreid kokku lüües, et üks populaarsemaid toite olid minipitsad, mille koostis ja valmistamine tõenäoliselt lihtne. Samas jällegist teenis nendega päris hea summa kokku. Ma mässasin oma koogiga kaks päeva ja tagantjärele ma ei näe nn keerukal roal lihtsalt mõtet. Eriti veel, kui see võib lõppeda olukorraga, kus tagatipuks näeb see taldrikul välja pudrutaolise möksina, mis maitselt on kook aga välimuse poolest kindlasti mitte. Pealegi oleksid kõik tordid võinud olla juba eelnevalt taldrikutele pandud - kohapeal lõikamine ja taldrikule püüdmine võttis kole palju aega. Hiljem paningi üksikud lõigud juba vastavatele alustele, nii mugav oli nendega siis tegeleda.

Eelmises postituses kirjutasin, et nii tore oleks, kui kohvikul ei teki prügi. Rätikusüsteemi me siiski kasutusele ei võtnud, kuna polnud aega rätikuid valmis õmmelda. Enamus minu tooteid olid ostetavad kas taldriku või purgiga. Kuna inimesed armastavad näputoitu, siis kohvifiltritaskud võtsime siiski kasutusse ja nagu näha, olid need üpriski populaarsed. Uperkuuti lendas mu idee pakkuda salateid kohapeal taldrikust. Pidin kodus kokates valmis salatid siiski papist hiinatoidu karpidesse panema, kuna mul said lihtsalt kausid otsa. Mul tekkis olukord, mil ma ei saanud toitu edasi valmistada, sest kaks olulist anumat olid hõivatud salati poolt. Jällegist on tegemist seigaga, mida oleks saanud ennetada põhjalikuma etteplaneerimisega.




Ettevalmistusprotsessi kuulus veel ka muidugi purkide transportimine, pesemine, tootesiltide ja menüü kujundamine. Suurim asi, mis tegemata jäi, oli kohvikualasse laudade ja toolide toomine. Seda lihtsalt ei jõudnud. Ei osanud arvestada, et tunni ajaga ei jõua kohvikut tervenisti püsti panna - seega järgmine kord kohvikupäeval enam mitte küpsetada!

Müük läks meil üldpildis ladusalt, kuigi alguses oli süsteemipuudus. Kes tegeleb klientidega? Kes paneb kirja mida ja kui palju ostetakse? Kuidas me serveerime seda-teist-kolmandat? Kohapeal pidi hakkama leiutama, kust saada lisakahvleid ja lusikad. Vahetusraha oleksime pidanud ikka palju rohkem kaasa võtma. Ma ei kujutanud ette, et meil tuleb sedalaadi käive, mis vajab enamat vahetusraha kui 10€ sentides.

Millega ma veel absoluutselt arvestanud ei olnud, oli järjekord. Seda poleks isegi unes osanud näha! Vahepeal oli küll selline tunne, et me oleme uudishimulike silmade alla mattumas. Nii palju inimesi! Uskumatu. Ka müügitulemus oli meil esimese korra kohta jalust rabav. Kas sa oskad arvata, palju me teenisime? Päeva lõpus oli kassas pea 400€. Appii! Suur osa toodetest sai müüdud, mõned üksikud jäid alles.

Kõige kiiremini müüsime me läbi erinevad tordid ja koogid, munavõileivad, sushi. Menüü kalleim toode oli prantsusepärane kartulisalat (250g) makstes 7€ ja kõige odavam olid üllatusmuffinid, makstes 0.5€. Jookide osas pakkusime me kohvi, kombuchat, kalja ja võililleveini. Kõige vähem osteti kohvi, mis suures osas jäi siiski järele. Jookidest oli menukaim kombucha.

Enim pani silmad särama tagasiside klientidelt ja õppejõududelt. Kõige armsam oli vast kuulda, kuidas keegi uuris, kas Tartus on nüüd uus kohvik avatud. Noh, kes teab, mis tulevik toob! Igal juhul oli tegu hullult laheda kogemusega - nägi huvitavaid inimesi, sai ammuunustatud tuttavaid näha, toidujutte vestelda ja palju muud. Mõnus!

Kommentaarid

  1. Meie pere ootas seda kohvikut vast et kõige enam. Kahjuks pidime pettuma. Need 2 toodet, mida soetasime olid täielik pettumus. Kõige suurem prohmakas oli vist toores riis. Ma ei räägi veidi kõvast vaid konkreetselt kivikõvast riisist, mida polnud võimalik närida. Lisaks oli see väga soolane või äädikane. Ei saanudki aru, aga rohkem ma süüa ei suutud. Tűtar valis endale oreo koogi, mida soovis ka pildistada oma blogi tarbeks, et üritusest kirjutada. Kahjuks sai ta kausitäie plöga. Mõtlesin kas kirjutan ja otsustasin siiski öelda, äkki saate midagi muuta järgmiseks korraks. Võimalik, et teised tooted olid söödavad ja oleks emotsioonid hoopis teised olnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja mina kohe nobedalt tahan küsida selle peale, kas seda sealsamas ei võinuks ütlema minna, et näed, juhtus vast selline asi ja et kas saaks välja vahetada?

      Tee jah kohvik, siis ma kunagi jõuaksin ka külla tulla :P

      Kustuta
    2. Kahju, et pettusite! Tõesti kahju. Oleksime kohapeal saanud raha tagasi või midagi muud asemele pakkuda.

      Kustuta
  2. Polnud mahti kohapeal tagasisidet anda, aga kombutsha ja suitsuporgand olid väga head ;) Kust sa teeseent said?

    VastaKustuta
  3. Zero waste kohvikuidee kõlab põnevalt.

    VastaKustuta
  4. Väga lahe, see oli nii posiitiivne postitus, et on inspiratsiooniks!
    Ise küll ei jõudnud selleks Tartusse, aga nullkululine kohvik (kasvõi suveks) oleks väga tore! ;)

    VastaKustuta
  5. Mulle ja mu emale väga meeldis kohviku idee. Ostsime just seda oreo kooki ning meie arust oli see tõsiselt hea kook. Ema plaanib seda isegi kodus järgi teha.

    VastaKustuta
  6. Kas kombuchat kusagil poes ka müüakse? Kuidas seda teha või kust seda saab?

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused