NÄDALA TOIT

Oma hiljutises postituses Planeerime koos: nädala söök panin ma paika toidud, mida eelmisel nädalal sõime. Nädal on möödas ja kuidas siis läks? Planeeritud toidud on paksu kirjaga ja reaalses elus väljakukkunud heleda kirjaga:

tzatziki riisiga + küüslauguoad + paneeritud kikerherned 
tzatziki riisiga + küüslauguoad + paneeritud kikerherned

pytt i panna sojaviineritega + marineeritud peet

prantsusepärane kartulisalat + falafel + kimchi
eestipärane kartulisalat + sojakastmebrokoli

hernesupp + muhu leib
hernesupp + muhu leib

läätsepallid riisiga ja kukeseenekastmega 
kukeseenekaste riisiga + kurgi-jääsalati-granaatõuna-indiapähkli salat

praemakaronid viineritega + sojakastmebrokoli 
praemakaronid viineritega + omlett 2x

kikerherneomlett + avokaado-jääsalati-granaatõuna-kurgi salat



Üllataval kombel ei käinud me ühel korral poes, et kõik asjad nädala alguses ära osta. Üritasime seda  kord edasi lükata, siis jälle tuli miskit vahele ning ühtäkki oli juba kolmapäev. Eks iga harjumuse (taas)tekitamine ole raske. Seekord läks siis nõnda, et arvepidamine jäi ära ning lõpuks käisime kahepeale kokku vast kuuel või seitsmel korral poes. 

Õppisin eelmisel nädalal ära sojakastmes brokoli valmistamise (retsept), kikerhernejahust omleti tegemise ning lisaks veganiseerisin ära kaks oma lapsepõlverooga - praemakaronid viineritega ja praesai moosiga. Ma tõepoolest olen üllatunud, et ma kikerhernejahust mitte essugi ei ole varem teadnud. Kohati töötab see ju nagu muna. Imelihtne on teha praesaia - segad kokku vee ja kikerhernejahu, maitsestad suhkru, kaneeli ja vaniljega; kastad saia segu sisse ja praed mõlemalt poolt. Kus kivi all ma elanud olen? Ei saa jätta ka mainimata, et see on odav - 1kg kikerhernejahu maksab üle tänava asuvas kaupluses Umamis 3€. Praesaia saad sa selle kogusega vist küll 100 tükki teha.






Mõningaid roogasid me ei teinud, nagu näiteks falafelid, kimchi, läätsepallid, pytt i panna. Pole nagu mõtet uusi toite selleks nädalaks välja mõelda, mistõttu lähevad need sel nädalal käiku. Eile, pühapäeval, käisin juba tulevaks nädalaks toiduaineid ostmas. Poes sai käidud nõnda, nagu alumisel fotol näha. Toiduarve läks 30€. Kodus on meil olemas kruupe, kaerahelbeid, riisi, riisijahu, pannkoogijahu, ube, kartuleid, porgandeid, peete, õunu, erinevaid hoidiseid, kastmeid jms kraami. 

8 toiduainet on pakendiga, millest paari oleks võimalik olnud turul või ökopoes käies vältida (laiskuuuus). 

Mille üle ma aga piinlikust ei tunne, on see, et ma ostan saia saiakotiga. Olen juba mitu kuud ostnud saia pakendiga ja kavatsen seda ka tulevikus teha, mis sest et pakendivaba võimalust on mu kodu lähedal küll ja enam. Miks ma seda teen on seetõttu, et Lembitu konsumis on pidevalt näha saia- ning leivatooteid vahetevahel isegi ostukärude kaupa, mille parim enne on ületanud. Pigem ostan ma pakendiga saia, mis prügimäele jääb minemata, kui uut ja värsket pakendita. Või ehk oleks õigem siiski see allahinnatud sai ostmata jätta, sest et kaudselt toetan ma ikkagist saiatoodete ületootmist?

Pane tähele, et ei ühtegi konservipurki - neist kaugeneme aina enam ja enam. Sojapiima jms tooteid leiab ka vähem meie toidulaualt. Aina enam ja enam üritan ma ka osta rohkem kodumaist toodangut ning süüa eksootilisi vilju harvem. 

Ahjaa, tead mis ma avastasin? Bon Soya kodulehelt on võimalik osta kilo kaupa maitsepärmi, sojakotlette, -kuubikuid, -hakkliha jms. Panin oma tellimuse juba teele. 
 

Selle nädala põhiroad ja magustoidud:

prantsusepärane kartulisalat + kimchi + falaffel

hernesupp

tzatziki riisiga + kartulifritterid + tilli-redise-kurgi salat 

pytt i panna + marineeritud peet

tomatisupp

praesai moosiga + isetehtud kaerapiim

virsikuroog

Kommentaarid

Populaarsed postitused