SÕNADIEETLepime sõbrannaga kokku, et lähme välja sööma. Nii, mõeldud tehtud. Valin välja ühe taimetoidu restorani ja olen üpriski elevil. Tuleb hea laupäeva õhtu! Kuna päeva esimesel poolel ma midagi eriti hamba alla ei pannud, peale oma topsi ostetud värskeltpressitud apeslinimahla, siis õhtul kisendas mu kõht valjuhäälselt "Süüa!".

Jõuan restorani täpselt minuti pealt õigeks ajaks. Istun maha ning palun endale ühe eelroa ja mango lassi. Kirjutan sõbrale, et kuule, tahad tellin sulle juba midagi. Vastust ei saa. Viietestkümne minuti pärast saan sõnumi, et ta ei saanud töölt varem tulema, aga on teel. Minu pakkumisest ta välja ei tee. Vahepeal tuleb lauda mu jook ja mingisugune frititud roog koos mündipuruse hernekastmega. Jah, isegi india restoranist üritan midagi inglisepärast tellida, sest noh, ma tahan ju seda full on Inglismaa kogemust. Pool tundi peale minu restorani saabumist ilmub kohale ka mu sõber. No lõpuks ometi saab süüa! 

Vaatame mõlemad menüüsid, räägime sellest, mis kõlab maitsvalt ja kutsuvalt. Tõsi, enamuse ajast räägin mina, sest mul on jubedasti kõht tühi ning ootus on suur. Menüüs on mitmeid vegan roogi, tekib isegi tunne, et telliks lausa viis käiku. Aga ei tasu neid tühja kõhu mõtteid kuulata, sest nad kipuvad vingerpussitama. 

Kelner tuleb lauda ja küsib, mida ta meile neiudele pakkuda saab. Viisakas nagu ma olen, lasen oma sõbrannal esimesena tellida. 

Kas sa kujutad ette ka, mida ta kavatseb oma huulte vahelt välja libistada? Kerge süüdimatu ohkega kuulen ma lauset: "Olen dieedil, palun mulle vaid mulliga vett." 

Mul pole aimugi kui hästi või halvasti ma oma pettumusest pingul nägu suutsin varjata. Kes teeb nii? Me lepime kokku, et lähme õhtust sööma ja enne tellimist ta teatab mitte mulle, vaid kelnerile, et ta ei telli midagi, sest on dieedil. 

Oma mõtetes kõndisin ma uksest välja ja karjusin end tänaval tühjaks. 

Ma kahjuks ei suuda kellegi teise ees süüa kui ma olen ainus, kes sööb. Ma ei talu kui kuulen kellegi lõualuude liikumist ja toidu mälumist. Juba kahvliga taldriku kriipimne on minumeelest vastik, kui mina parasjagu ei söö. Mida ma öelda tahan on see, et ma ei taha viibida olukorras, kus keegi teine sööb ja mina ei söö ning vastupidi. Niisamuti kui mul on võimalus, siis ma ei taha ka kedagi teist sellisesse olukorda panna. Tõsi, isegi ka siis kui ma olen näljast nõrkemas. Minu kiiks, mis teha. Sellest tulenevalt ütlesin ma kelnerile, et ka mina ei telli midagi - joon oma mango lassi lõpuni ning niblin piinlikult eelrooga. 

Üritame rääkida tühjast-tähjast, aga minu tuju on solgivee ämbrisse kastetud. Ma ei suuda meie vestlusele keskenduda, kuna mu mõtted tiirlevad vaid selle kummalise olukorra ümber. Miks ta mulle varem midagi ei öeldnud? Miks ta arutles minuga menüü valiku üle, kui ta ei plaaninud mitte midagi tellida? Miks ta isegi ei vihjanud, et on dieedil? Kas ta ei leia, et tema tegu on ebaviisakas? Selle kõige kõrval ei leia ma endas julgust, et temaga oma mõtetest rääkida. Muidugimõista ei arva ma, et ta peab minuga koos sööma, kui me restorani tuleme ning samuti jääb talle ka õigus enda käitumist mitte õigustada. Ta ei pea seletama mulle miks, ta ei pea teavitama mind oma dieedist. Ta ei pea isegi vabandama, sest kõik, mis puutub inimese kehasse, on tema enda asi ja ma austan oma kaaslaste valikuid. 

Tõsi, võib öelda, et ma tundsin, kuidas mulle tehti liiga ning temapoolne olukorra lahendus oli minumeelest ebaaus. Ta oleks võinud öelda mulle, et ma sööksin varem üksi kõhu täis, sest tal on dieet. Ta oleks võinud öelda mulle, et teeme midagi muud koos kui veedame aega teineteise seltskonnas taimetoidu restoranis. Ta oleks võinud teha üht-teist ja kolmandat, aga ometi ma ei oska talle seda kõvahäälselt ette heita. Ma justkui ei tohi. Tahaks, aga hoian oma keele hammaste taga. Vastan oma sõnadieediga. 

Kommentaarid

 1. Kas selle toidukoha hinnad olid normaalsed? Vb oli asi hindades, ta ei raatsinud nii palju söögi eest välja käia? Mul on üks selline sõbranna...

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Ma ütleks, et päris normaalsed Londoni kohta. Supi oleks saanud viiekaga kätte.

   Äkki jah ei raatsinud. Raha peale ma ei mõelnud. Kuigi mulliga vesi maksis 2 naela? Kraanivesi oleks tasuta olnud.

   Kustuta
  2. Siinkohal peab vist ohkama, et Issanda loomaaed on kirju. Sellise asja peale annab tulla, et leppida kokku kohtumine söögikohas, arutleda menüü üle ning tellida klaas vett...

   Kustuta

Postita kommentaar