MIS ME JÕULUDEL SÕIME?

Ikka ja jälle leidub huvilisi, kes uurivad, mida need veganid küll jõululauas ikka söövad. Mõtlesin siis kirja panna ja üht-teist näidata ka. 

Meie jõulutrall algas 23. detsembril, kui käisime V restoranis minu sünnipäeva tähistamas. Jõululapse rõõmud. Lisaks sellele võtsime osa veel neljast jõuluõhtusöögist, kuna meil on päris suur perekond. Jõulud möödusid sellel aastal toredasti, sai perega koos aega veedetud, kõhud punni söödud ning ka tagasihoidlikult kinke nauditud. Kuna aja kinkimine on kõige kallim emotsioon, siis meelelahutusprogrammi kuulusid uisutamine, jõulumatk, lauamängud ja vanade fotode kui ka filmide vaatamine nii kinos ning koduses sfääris. Rääbu oli üle pika aja samuti meiega! 

Selle-aastased jõulud meeldisid mulle väga. Kuigi ei ole meil suguvõsas väikeseid lapsi, kelle jaoks justkui kõike seda jõulutralli etendatakse, tundsin ma sellegi poolest kui olulised jõulud on. Pere tuleb kokku. Vahetevahel kipun ma unustama, kui väga on mul vedanud, et mind ümbritsevad need inimesed. Ei oska ma ka selle üle tänulik olla ega oma härdust ning kiindumust õigel ajal, rääkimata regulaarsusest, välja näidata. Minu õnn meenub mulle alles siis, kui ma kuulen oma sõpradest, kes jõuluõhtul üksi. Üks huvitav tähelepanek, mida oma sõprade perede puhul olen veel märganud, mis muidugimõista meelt kurvastab ja sõnaahtraks muudab, on fakt, et mitme minu sõbra üks vanematest ei ole enam elus. Ei ole sünnis oma elusid teistega võrrelda, ent ometi annab see minu jõuludele jällegist teistsuguse perspektiivi. Suva neist kinkidest ju! Või sellest, et piparkoogitaigen ei tulnud hästi välja. Jõulud ei peagi olema täiuslik american dream, jõuludel ei ole standardiseeritud eesmärki. Tegu on hoopiski ühise hingeviivuga, koosolemisega, teineteise jagamisega. 

Mida ma sain aga kingitusteks? Nagu ma Rahageeniuse blogis kirjutasin, pean ma oluliseks aja kinkimist, olgu selleks siis iseendale, kallimale või kogukonnale. Mul oli sel aastal ääretult hea meel, et kõik kingid, mis ma sain, olid igati mõistlikud ja toredad - ei midagi ülearust, priiskavat, keskkonnavaenulikku jne. Mõnus üllatus oli minunimeline annetus loomade varjupaigale. Kas pole mitte maru?

Aga nüüd toidust! Panen siia kirja, mis me jõuludel sõime. Kõige positiivsem üllatus toidulaual oli kodutehtud eggnogg, mille retsepti ma peatselt ka siia blogisse lisan, ja ahjus küpsetatud viinerid ploomidega. Nendest viimastest mul küll fotot pole, ent retsept ise on lihtne. Lõika pooleks Bon Vegan viinerid ja tee noaga nende sisse väikesed avaused, kuhu suska sisse kuivatatud ploom. Keera ümber viineri Bon Vegan suitsuvorst ja kinnita see hambatikuga. Pane vorstikesed 15 minutiks ahju. Lihtne, aga täpselt parajalt jõulune ja maitsev.

Esimest korda sain ka mekkida lätipäraseid halle herneid, mida olen päris kaua soovinud maitsta. Päris head teised - tsibake rammusamad kui herned, ent kergemad kõhule seedida kui oad. 

Teine esimene oli mul vegan verivorst, mida sõime V restoranis. Väga vaimustuses ma sellest üllitisest ei ole - verivorst juba originaalis on minu jaoks eemaletõukav. Maitse asi, eksole? Sama lugu on mul piparkookidega - no ei ole minu toit. Küll aga nende puhul olen ma need selleks jõuluks teistpidi enda jaoks avastanud - passivad teised imehästi smuuti sisse. Tegingi ühel hommikul omale piparkoogi sheiki. Njämps!

Klassikaliselt hea oli muidugimõista kaalikaroog ja porkkala, mis tuli sel aastal kohe eriti hea välja. V restoranist tellisime seitanipraadi, mida järgmine kord kahjuks ei ostaks. Liiga soolane ja vürtsine, pole ma ka eriline seitanisõber. Järgmistel jõuludel tahan kindlasti teha hakkliha pirukaid riisiga ning katsetada mõne muu roaga, mis oleks odav ning lihtne. Sellel aastal näis mulle, et raha kulub toidule palju, ent selle kvantiteet ei ole nii hea, kui seda summadest oodata. Ja kruubid! Meeldetuletus iseendale - tee midagi kruupidest.





I jõuluõhtusöök

Eelroog juustuvalikuga
Verivorst ploomikastme ja jõhvikamoosiga
Seitanipraad püreestatud hapukapsaga









II jõuluõhtusöök

Rosolje
Singi-juustu rullid
Oaroog
Porkkala
Marineeritud baklažaan
Marineeritud tofu
Hapukapsas
Kaalikaroog
Kimcheese
Seitanipraad V restoranist
Ahjujuurikad brüsselikapsastega ja punase veini kastmega
Kodutehtud eggnogg
Õunastruudel







III jõuluõhtusöök

Kartulisalat
Lätipärased hallid herned
Marineeritud baklažaan
Marineeritud tofu
Jõhvikajuust
Täidetud oliivid
Hapukurgid
Marineeritud peet
Kaalikaroog
Ahjuviinerid ploomidega
Ahjukartulid
Piparkoogišheik
 

Kommentaarid

Populaarsed postitused