RIIA ZERO WASTE KOHVIK, KUS JAGATAKSE HUUMUST





Riias on tore ja armas nullkuluprintsiipidega kohvik. Koht avas oma uksed eelmise aasta sügisel, ühe Riia elavama liiklusega tänaval. Café M menüüs on peaasjalikult kvaliteetkohv, vegan koogid ning mis selle koha juures kõige huvitavam on - nad pakuvad klientidele ka huumust. 

Kui esmapilgul näib Café M olevat üks tavaline kohvikoht, siis pühapäeviti leiab selles aset midagi teistsugust. Midagi, mis linna kihama paneb ja toob majja uudishimulikke pilke. Muidugimõista on platsis ka regulaarsed kliendid, kes oma tops kaasas, hommikukohvi küsivad. Pühapäeviti pole klientidel aga ainuüksi termosed kotis, vaid ka ämbrid. Miks? Sellepärast, et kõik kohvikus tekkivad toidujäägid komposteeritakse kohapeal elektroonilises kompostris nädala jooksul huumuseks ja nädala lõpus jagatakse soovijatele tasuta huumust. Ehket kes oma potitaimi või aiamaad turgutada soovib, see seab oma sammud nullkulukohvikkusse Riia südalinna.

Mis aga kohviku eriskummalise praktika innovaatiliseks teeb on see, et kohvik toob kogukonna kokku. Kentsakas huumusejärekorras seistes saab jutt kiirelt hoo sisse. Räägitakse uudistest zero waste maastikul, jagatakse retsepte, lepitakse kokku kohvitamisi, võetakse plaani aiasaaduste vahetamine, lobisetakse niisama.

Olen isegi pikalt sest rääkinud, et iga uus idee ja mõtteviis vajab kogukonda, aktiivset mõtlemist, tuge ja mitmetahulisust. Olen parasjagu tegemas nullkulu facebookilehel Bea Johnsoni raamatu "Jäätmeteta kodu" loosimängu, kus palusin inimestel vastata küsimusele, mis takistab neid antud hetkel nullkulu saavutada. Mulle väga meeldis see vastus: "Otsustamatus. Vajan tugigrupi abi. Seda kogukonna toetavat, mõnusat suminat, mis väärtuste levelis aitab tõusta kui enese telg veel ei kanna välja koduseid hoovõtte." Mina, mis sest et ma olen nullkulutanud päris pikalt, vajan ka seda. Ma tahan näha ja kuulda erinevaid lähenemisi, ideid, kohata teistsugust uudishimu. Sellepärast, et me kipume aina sügavamale ja sügavamale oma mullakuhja vajuma. Toitainevaene muld on aga niru kasvulava.

Kaks mõtet, mis mul kohvikukülastamisest tekkisid:

- Eesti kohvikud-restoranid võiksid ka oma biojäätmeid komposteerida ning soovijatele huumust jagada. Komposteerimine toitlustusasutuses võiks olla normaalsus, mitte erand. Eestis pakub hetkel klientidele tasuta huumust Fotografiska Tallinn restoran. Huumust antakse üle maja taga köögiukse juures, iga päev kaheksast kaheksani. Restoran palub vastutasuks fotoklõpsu, kuidas restoranist pärit huumus taimi kosutab.

- Eesti nullkulutajad vajavad kogukonnaformaati, mis toob inimesed kokku. Mis see aga olla võiks?

Kommentaarid

Populaarsed postitused