MINU AASTA 2019See aasta on olnud erakordselt hea. Muidugi on juhtunud igasuguseid äpardusi, kuuldud palju eitavaid vastuseid, ja nukrus on õõnestanud kõhualust, ent siiski võib nüüd aasta viimastel päevadel heldimusega möödunut vaadata. 

Blogiga seonduvalt on sel aastal kõige paremini läinud erinevad koolitused, õpikojad, vestlusringid jms, kus inimesed kokku saavad ja silmast silma oma muresid kurdavad või vaimustust jagavad. Näiteks meeldis mulle eriti MTÜ Mondo poolt korraldatud seminar keskkonnahoiust Eesti koolinoortele, kus ma viisin läbi protestikleepsude töötuba. Tore oli noortega arutada ja reflekteerida kuidas nemad keskkonnaprobleeme aduvad ning maailma üleüldse näevad. 

Mis veel? Mitmesse väljaandesse sai paar lugu kirjutatud või intervjuu antud. Müürileht tegi minuga pika loo. Ise tegin näiteks Vegan Ajakirja Riia veganskeene kohta suure ülevaate. Hea meel on mul ka selle üle, et Rohe ja Raha Geeniuse blogis olen ma sel aastal terve aasta läbi stabiilselt kirjutanud. Kokku on avaldatud 48 lugu, mida nüüd tagantjärele lugedes on ikka päris palju. 

Selle aasta suurim üllatus oli kindlasti see, et blogi sai Eesti Blogiauhindadel ühe esikoha Kasulike blogide kategoorias. Sellega oli üldse naljakas lugu, sest ma ei utsitanud oma lugejaid absoluutselt mitte enda poolt hääletama. Kuna aga ma teadsin, et võitjad said juba enne pidu emaili, et nad end ikka kindla peale kohale veaksid ja mina seda ei saanud, siis võisin eeldada vaid ühte. Juhtumisi istusin koos Jummel Juurikaga EBAl esiritta ja pidin üllatusest pikali kukkuma kui oma nime kuulsin. Vau! Väga lahe! Paneb ikka siin aasta lõpus naeratama küll.

Parim postitus, mida ma kirjutasin, oli kaardistades oma 2018 aasta ostud. Seda saab lugeda siit. Arvan, et kirjutan ka sel aastal sarnase. Säärased ülevaated on head, panevad perspektiivid paika. 

Lahe projekt, mis sel aastal ilmavalgust nägi, oli Bea Johnsoni "Jäätmeteta kodu. Kuidas elada prügivabalt?" eestikeelse raamatu trükk. Eriline oli too raamat mitmel põhjusel, eriti aga seetõttu, et ka mina panustasin sellesse kommenteerides mõningaid aspekte. Raamat on endiselt kättesaadav mitmetes raamatupoodides ja raamatukogudes.

Mida ma aga oma isiklikes nullkulu eesmärkides saavutanud olen? Tuleb tõdeda, et kui mõningates asjades on tekkinud taandareng, siis teistes aga on kaotuste arvelt teistpidine kasvamine toimunud. Vahetevahel mulle näib, et ma võitlen nii mitmel rindel, et ma teen enda isiklikus ökoloogilises jalajäljes järeleütlemisi. Ma tahan teisi hirmsasti aidata, aga minu enda vajadused, unistused ja soovid jäävad tahaplaanile. Ja siis kui on aeg enda puhul midagi muuta või ah, olgem ausad, ka mõnda kohutavalt igapäevast asja teha, siis jaks on justkui otsas. Või ei ole siiski? Ma ei tea, siinkohal räägib minu perfektsionistlik pool, kes aasta lõpus tunneb, et kohutavalt palju rohepatte on tehtud ja südametunnistus tuleb puhtaks kuidagi saada.Sel aastal ma olen:
 • Käinud paaril kliimastreigil
 • Parandanud päris palju asju nagu näiteks sokid, jalanõud, telefoni ekraani jms
 • Ostnud vähe! Mul on tekkinud justkui poes mittekäimise hasart. Kulutamise asemel hoopiski panen raha hoiufondi.
 • Teinud hulgaliselt prügisukeldumist, eriti aga sellist, kus tarbeasjad saavad omale uue hingamise väljaspool prügikastikaant.
 • Kõndinud väga palju jala või tõuksinud ringi oma tõukekaga. Näiteks Riias ei pikendanud ma enam oma ühistranspordi kaarti, sest ma sain aru, et ma üldse ei liigu.
 • Nautinud palju rohkem loodust kui varem. Teinud jalutuskäike, joonistanud ja maalinud väljas.
 • Lugenud rohkem ning vähendanud tublisti oma arvuti taga passimise aega. 
 • Sorteerinud endiselt prügi ja seda teinud nii Riias, Portugalis kui ka Tartus. 
 • Söönud taimset toitu, kuidas siis muidu? + innustanud nii mõndagi inimest tegema paremaid taimseid valikuid oma elus. 
 • Müünud ära vana kola. Päris mitu kotti, jalanõupaari ja seelikut-mantlit-pluusi on omale uue kodu leidnud. 
 • Kolimiste käigus vist mitte ühtegi uut asja ostnud? Jah, kõik on tulnud kusagilt mujalt kui poest. 
 • Endale hankinud eeskätt ökolitsentsmärgisega tooteid, ostelnud pakendivabalt, mahedalt ja eetiliselt.
 • Teinud häid kinke! Kõik said väga rohelised ja asjalikud.
 • Õpetanud Rääbu päris asjalikult jalutama. Rohkem väljas käimist talle kui ka mulle. Noh, vahel tulevad ka mõned (naljakad) ebaõnnestumised, nagu näiteks siis kui ta mul puu otsa ronis ja seal nagu öökull ringi vahtis.

Kommentaarid