ÄRAVISKAMISE ÜHISKONDSain just lõpplahenduse oma arvutimurele, mis on väldanud alates eelmise aasta augustist. Olen üle kallatud kahe emotsiooni poolt: kergendustunne ja vihane pettumus. 

Ostsin omale pisikese arvuti koolitöödeks ja blogimiseks. Mul olid väga väikesed nõudmised, mistõttu sai määravaks aku kestvus (11h), kerge kaal ja kompaktsus, mõistlik hind. Kuna lauaarvuti on meil hea ja korralik, siis erilisi funktsioone ma sellelt väikeselt miniarvutilt ei oodanud. Mulle piisas lihtsalt ühes klaviatuurist, ekraanist, tekstitöötlusprogrammist ja internetist. Tundub, nagu üks väga lihtne soov. 

Aga ei. Nii lihtsalt mu elukene siiski ei veerenud. Arvuti jooksis kogu aeg kokku, ma kaotasin oma dokumente seetõttu ja elu oli pigem ebamugav. Saatsin selle ostmispaika parandusse, sain vastuse, et viga ei tuvastata. Kõik on korras. Pettumus oli muidugi suur, kuna ilmselgelt viga oli ju olemas ja ma ei kujutanud midagi ette. Mis seal siis ikka, kohanesin selle uhiuue arvuti "iseärasustega" ning sain hakkama. Ajaga kasvas ka minu sõltuvus sellest, ei saanud seda enam nii kergelt taas parandusse saata. Pealegi oli minus kahtlus, et viga ei ole parandatav (kui see pole isegi tuvastatav), ning päris prügimäele ma seda massinavärki ka päris saata ei soovi.

Kerime paar kuud edasi ja ühel hommikul sain ma aru, et õhtul laadima pandud arvuti ei olnud laadinud. Pistikupesa katki... Ei olnud mul midagi muud teha, kui võtta ühendust taas kauplusega, kes soovitas mul minna tehasepoolsesse ekspertiisi. Rääkisin oma esimeset ja suurest probleemist, et teada saada kas on üldse mõtet pistikupesa väljavahetada. Huvitaval kombel kommenteeris minuga tegelenud inimene, et see kokkujooksmine võibki olla täiesti normaalne nähtus, kui arvutil on korraga käimas kaks programmi. Piisab kasvõi viirusetõrjeprogrammist, mis passiivselt töötab. P ä r i s e l t ka või? Miks on turul selline jura müügil? 

Võtsin seejärel ette retke, ning viisin oma arvuti oma ala spetsialistide juurde. Täna sain vastuse, punkti sellele loole. Ekspertiisi sõnul on tõesti rüperaal vigane. Tore! Nüüd saame järgmise sammu ette võtta. 

Ainult et.... järgmist sammu ei ole, sest viga ei ole parandatav. Parandatav ei ole minu algne probleem, kui ka võimalik vahetada välja pistikupesa. Ma ei osanud selle peale muud kosta kui vaid suured silmad teha. Põhiprobleem põhiprobleemiks, aga sellist väikest detaili ei ole võimalik parandada? Kui mu arvuti poleks olnud vigane, siis pistikupesa katki minnes oleksin ma ikka pidanud selle ära viskama? 

Misasja? Mis toimub? Mis kuradi asjade äraviskamise ühiskond see on? Eile veel imestasin "The Story of Stuff" filmi vaadates, kus käidi välja väide, et tänapäeva ühiskonnas 99% asjadest leiab oma tee prügikasti kuue kuu jooksul. Täna enam suuri silmi ei tee.

Kurb. 

Kommentaarid