6 TOIDUAINET, MIDA MA VEGANINA OLEN ÕPPINUD ARMASTAMA


  • Oad. Mina rumal inimene olin ubadest valmistatud toite näinud enne veganiks hakkamist vaid filmidest, kus seda kujutati kui midagi, mis väga isuäratav välja ei näinud. Noh, tead ju küll kui kaadris on tühi taldrik, kuhu üks kulbitäis tomatikastmes ube kühveldatakse. Ütleme nii, et mitte kõige positiivsem esmamulje. Täna aga on oad ühed mitmekülgsemad ja enimakasutatavamad toiduained minu köögis. Tegin paar päeva tagasi ühele lauamänguõhtule snäkke, ja kõigi arvates oli üks mu oaroog (sibul, küüslauk, koriander, vürtsid, sidrunimahl) üks parimaid asju, mis nad söönud olid. 
  • Oliivid. Olin paar aastat tagasi täiesti veendunud, et mina oliive sööma ei hakka. Kui rumal ma olla võisin, sest mul on külmkapis alati pidupäeva puhuks grillitud oliive (neid saab Rimist, pisike purk - ülihead), olen neid lugematul korral baarist tellinud, päästnud nendega roogi, mis väga hästi välja pole tulnud. Muide, kas sa oled teinud oliivipastat leivale määrimiseks? Väga mõnus kraam.
  • Sojapiim. Esimesed korrad, kui ma sojapiima proovisin, oli too minu jaoks ebameeldiv. Ei teagi miks see mulle üldse ei maitsenud. Nüüd, aastaid hiljem, on sojapiim taimsetest piimadest mul alati kõige esimene valik. Mulle meeldib selle niinimetatud turvalisus - tean täpselt kuidas seda kasutada, et sest maksimaalset välja pigistada. Viimastel aastatel aga proovin seda aina vähem ja vähem kasutada, kuna ma kasutan liiga palju sojabaasil tooteid ning maapähklipiim on odavam ning mulle kättesaadav pakendivabalt, mida sojapiim kahjuks pole.
  • Kruubid. Ma ei ole olnud eriline kruubifänn. Küllap seetõttu, et tegu on üpriski väljatõrjutud toiduainega eestlaste toidulaual. Veganlus see-eest sunnib inimese menüüd teise pilguga vaatama. Kruupe kasutan ma värsketes salatites, vokkides, erinevates määretes (näiteks purustatud värsked herned kruupidega).
  • Marineeritud ingver. Ma arvan, et marineeritud ingverit olen ma õppinud armastama ainult seetõttu, et vegan sushi jääb maitsegammalt üpriski nadiks. Sellest tulenevalt tahan, et mu menüüs oleks rohkem vängeid ning intensiivseid maitseid. 
  • Sojakaste. Täiesti asendamatu toiduaine. Kuidas ma selleta küll praegu hakkama saaks? Maitsestan sojakastmega hapukapsaid, pastakastet, hernesuppi ja mida kõike veel. 

Kommentaarid

Postita kommentaar