HEAD UUDISEDJehhu! Head uudised! 

Me sorteerime antud hetkel oma Riia korteris a) pakendid, b) klaasi ja c) kõik muu (peamiselt toidujäätmed) läheb segaolmejäätmetesse. Ma ütleksin, et meie korteris, kus on hetkel elamas viis inimest, koguneb nädalaga kõige rohkem pakendeid ja biojäätmeid. Kahjuks aga minu kortermajal ei ole biojäätmete kogumise konteinerit, miski, millest ma olen pikalt puudust tundnud. Uskumatu, et ühel 21. sajandi riigil ei ole olemas sellist asja nagu biojäätmete kogumise teenust. Läti, cmon. (Ja eestased siinkohal - olge õnnelikud, et teil on ligipääs sellisele teenusele. Ning kasutage seda! Ning olge uhked, et Eestis on muutumas see aina populaarsemaks. Hiljuti tehti näiteks Mustamäel edukas biojäätmete kogumise katseprojekt, mille positiivsetest tulemustest on oodata selle suuremat edasiarendust.)

Kui ma Riiga kolisin, oli mul kaasas Biobag firma lahendus biojäätmete kogumiseks, väike vidin, mida saab installeerida oma köögikapi külge. Varasemalt olen testinud nende kompostikorvi, selle kohta saab lugeda siit. Kahjuks aga see vidin, kotihoidik, mida ma Riias suure hurraaga katsetasin, oli tõeline pettumus. Kuna koti sisu oma raskusega surub kilekoti vastu nii, et igasugused rebendid ja lõiked on kerged tulema, pudenes koti sisu biojäätmetega paaripäevase kasutuskorra ajal nii mitu korda, et ma lausa vihastasin. Raiskasin kotte, raiskasin oma aega ning kõik see sahkerdamine näis olevat liialt ebameeldiv. Lõin käega. Pealegi polnud mul konkreetset plaani, mida siis nende kogutud biojäätmetega teha. Mõtlesin võtta ette jalutuskäike ning need kuhugi maa sisse kaevata? Ma ei tea, igatahes jäi mu biojäätmete kogumise plaan katki ning otsustasime need olmesse visata kuni saame parema plaani. 

Täna aga said minu mured lahendatud. Päike tuli välja! Nimelt lõin käed ühe inimesega veebilehelt Share waste, kes on nõus iganädalaselt minu korteri biojäätmed endale auto peale võtma ning oma kompostihunnikusse viima. Olen väga elevil.

Nüüd peab:
 • uurima mida mu korterikaaslased sellest arvavad - mina hakkan oma omi korjama 100%, aga eesmärk on kaasata kõik minu armsad kamraadid
 • meelitama neid süsteemi jätkama ka kui mina sellest korterist välja kolin
 • teavitama sellest oma koristajat ja ettevõtet, kes korterit haldab
 • mõtlema kuhu ja kuidas jäätmeid koguda, et neid oleks ka hiljem mugav transportida

Kommentaarid

 1. See on päris hea tunne, kui mingid asjad nagu poolkogemata paika loksuvad:)
  Võib-olla mingi kahe pange süsteem sisse seada? Täis mahuti annad ära, saad eelmisest korrast tühjendatu vastu? Nädal on päris pikk aeg, võib-olla peab midagi külmikus hoidma, et jäätmed oma elu ei hakkaks elama.
  Jään huviga ootama, kuidas see asi teile käima läheb:)

  VastaKustuta
 2. Share waste tundub huvitav :P Kuulen esimest korda :) Tänan jagamast!

  VastaKustuta

Postita kommentaar