TARTU RÕÕMUDEhk mäletad? Tegin paar aastat tagasi postitustesarju "Minu Tartu nädal". Alustasin nendega siis, kui Tartu kolisin. Need aitasid mul siia sisse elada. Nüüd, mil mul on ees loetud kuud Tartut ja see peatükk siin läbi saab, mõtlen ma väljajuhatuse peale. Armsaks ja kalliks on Tartu saanud. Tekib vajadus kirja panna mõtteid ning mälestusi, et ma ei unustaks. Eks vajan ka seepärast sellist  kirjutamasundivat ülesannet, kuna ma ei ole ju nii kaua aega oma igapäevaseid mõtteid kirja pannud. Nagu ei oskakski enam end väljendada ja jagada. See osa minust on kuhugi uitama läinud. Äkki kõnnib teine mööda Emajõe kaldaid ning on end pilliroogu ära unustanud? Ae, tule tagasi! Kodu on siinpool!

Tänase päeva eredus oli minu tuba. Päike soojendab teist aina ärksamalt ning kirkamalt. Kui sügisel siia kolides kartsin ma, et mattun pimedasse nurgatuppa, siis nüüd kevadel aga ei suuda ära imestada kui palju päikest mu tuppa ära mahub. Riias oli mul õnn ja rõõm elada päikeseküllases toas. Maja nurgal, kolmandal korrusel, minu all ehtne Hiina restoran. Valgust-soojust-headust oli seal nii palju, et selles kõiges sai päevitada. Loodan, et suvi toob ka minu Tartu korterisse seda helgust.

Selliseid väikeseid rõõme on mu päevades palju. Olen viimastel nädalatel võtnud ette ja külastanud Tartus kohti, kuhu ma harva satun või pole üldse jõudnud. Näiteks käisin ma Mänguasjamuuseumis, Botaanikaaias, Taaskasutuskeskuses, Tartu Ülikooli Kunstimuuseumis, Elektriteatris, jalutamas piirkondades, kuhu ma kunagi ei satu.

Tahan veel avastada. Plaanin läbi külastada kõik joogakohad, piiluda kogukonnaaeda, sattuda kummalistesse kohtadesse, mis teevad Tartust Tartu. Näiteks see, kui ma käisin novembrikülmas Emajões ujumas oli täpselt see emotsioon ja kogemus, mida ma tahan ka suve lõpuni siit leida. Pole mu eesmärk muu kui suruda Tartu enda südamekambritesse nõnda, et lahkuda oleks siit valus. Mulle meeldib, kui kohtadega tuleb kaasa terav lahkumisnutt, sest kohad kannavad endas palju enamat kui füüsiline ruum laialipillutatud objektidega. Kohad kannavad endas mälestusi, kalleid inimesi ja momente. Nad loovad meie minapilti.

On sul ehk mõtteid mis tegevusega liituda, kuhu piiluda, millest osa saada?

Kommentaarid

Populaarsed postitused