VEEL ÜKS VÄGA HEA TAHKE ŠAMPOON (JA ÜKS MITTE NII HEA PALSAM)


Paar nädalat tagasi oli mul hea võimalus katsetada Kokos tahket savišampooni, mille saatis mulle lahke zerowaste.ee veebipood. Olin juba pikalt kuulnud siit-sealt, et Kokose šampoonid on väärt proovimist, sest peale selle, et pesevad nad kenasti puhtaks igaühe juuksed, ei vaja kiharad peale pesu ilmtingimata ka palsamit. 

Hea kontrast minu ootustele on mu viimatine šampoonikogemus. Täna juhuslikult pesin oma juukseid viimast korda Bio4You lahtisest valikust saadud lagritsašampooniga, mille puhul ma mitu korda jõudsin pead vangutada, ega ometi ma oma pudeleid sassi ei ole ajanud. Too šampoon kippus ikka kõvasti juukseid kuivatama. Kartsin lausa, et pesin oma pead nõudepesuvahendiga, sest lagritsašampooniga koos tõin ma koju ka vedelseebi oma nõudele. Siit hea meeldetuletus kõigile nullkulutajatele: alati sildid peale oma pudelitele-totsikutele-purkidele! 

Aga ei, oli too ikka šampoon, sest lagritsalõhn on väga iseloomulik. Ükski nõudepesuvahend ei lõhna nii (kuigi tekib küsimus miks? miks kõik nõudepesuvahendid lõhnavad nagu nõudepesuvahendid?). 


Alustame siis põhiinfost: hind, koostisosad, pakend. Tahke savišampoon (73g) Kokoselt maksab zerowaste.ee e-poes 6.9€, nii toote infolehe kui ka minu eelaimduse järgi passib šampooni +20neks pesuks. See teeb ühe pesu hinnaks 0,345€, mis on tegelikult kolm korda kallim kui ühe keskmise šampooniga tavakauplusest (näiteks Puhas Loodus šampooniga juukseid pestes on ühe pesu hind 0,091€). See ei ole üüratult kallis toode, küll aga ei hoia selle pesuvahendiga pestes raha kokku. Paljude nullkulutajate jaoks on see ju üks kõige olulisemaid aspekte zero waste elustiili juures. 

Toote sees on üheksa koostisosa: Sodium Cocoyl Isethionate (ökosertifikaadiga ohutu kookosõli põhine pesuaine), valge savi, kookospiima pulber, aloe vera geel, kookosõli, oliiviõli, naturaalne väävel, nisuproteiin ja sidrunheina eeterlik õli. Mõned neist on ökolitsentsmärgisega. 

Toodet on võimalik osta koos metallpakendiga või ka ilma. Sisutäide tuleb sinuni paberpakendiga. 

Mulle meeldib selle toote puhul kõik. Vähe koostisosi, saab osta sisutäidet eraldi ning hind ei ole minu jaoks kontimurdev. Lisaks sellele, mis on ka ju kõige olulisem ühe šampooni puhul, peseb  toode mu juuksed hõlpsalt puhtaks ning tõepoolest - palsamit ei ole vaja. Märkimisväärne on ka tõdemaus, et juukseid ei pea piinliku hoolega loputama. Isegi suure kiiruga tehtud juustepesu ei jäta kuhugi rasvaseid klompe. Kiharad on hiljem kergesti kammitavad., nad ei ole tuhmid ja elutud vaid nii nagu ühed normaalsed juuksed ikka olema peavad. Selle šampooniga on kohe tõesti väga hea ja lihtne. Hõõru vaid vaht või pala ise vastu peanahka, masseeri, loputa, kuivata, kammi - valmis! 

Ma arvan, et Kokose savišampoon on mu viimase aja üks lemmikumaid tooteid. Lihtsuses peitub võlu. Küll aga mõtlesin ma selles postituses näidata ka üht teist Kokose toodet. Paar kuud tagasi kui ma oma pead sellesamuse kuivatava lagritsašampooniga pesin, otsisin enesele palsamit. Vot see on küll selline toode, mida naljalt nullkululiste põhimõtete järgi ei leia. Lahtiselt ei müü palsamit Eestis mitte ükski kauplus. Mõned tootjad pakuvad küll tahkeid palsameid, aga ma ei ole tänaseni ühtegi neist väga tõsiselt suutnud võtta. Kui mina ütlen palsam, siis mu mõtetes on ainult vedel, äärmisel juhul geeljas toode. 

Leidsin oma kodupoest Valete Ökokaupadest ühe huvitava asjapulga, aloe vera juuksepalsam-mask, mida müüakse metallpakendis. Palsam koosneb peamiselt õlidest: aloe geel, kookosõli, brokoli-, kanepi-, päevalilleseemneõli ja rosmariiniõli. Huvi oli suur ning vajadus kannustas tagant. Ostsin teise ära umbes kümne euroga (kuigi nüüd vaatan, et zerowaste.ee kaupluses see kaks eurot odavam). Proovisin mõned korrad ning minu riiulile see nüüd seisma ongi jäänud. Tegu on pruunika geelja vedelikuga, millel on üpriski iseloomulik malbe lõhn. Tuleb teist pestud juustele kanda nii nagu palsamit või maskigi ning lasta seista. 

Kuivi juukseid palsam tõepoolest niisutab, ent ma ei olnud sellest tulemusest ise kuigi vaimustuses. Ei teagi miks minus on seda elevust nii vähe. Võibolla värv, tekstuur ja lõhn panid mu pelgama? Või ehk kumises mu peas trots, et miks on vaja küll ometi palsamit, kui põhiprobleem seisneb kuivatavas šampoonis? Igal juhul olen ma praegu seda paar korda kasutatud palsam-maski ära andmas. Ühe korra ma tahaksin teist veel saunas pikaajalise maskina proovida aga mul on see eelaimdus naha vahel, et jääb too maskikogemus minu jaoks ainuüksi õlakehituseks. Mina ja maskid - need ei kipu eriti hästi kokku minema. 

Kas sa oled Kokose palsamit proovinud? Kas sulle meeldis? 
 


Kommentaarid

  1. Kokose palsam lõhnab imehästi, sidrunhein! Aga kahjuks ei niisuta väga ja pealekandmine tundub selline juukseid kraapiv nühkimine. Mõnel korral pole selle väljapesemine ka hästi õnnestunud. Hetkel tahaks midagi muud leida, aga šampoonid on Kokosel küll head, nõks muidugi kallid ja järgijäävaid seebijuppe peaks üritama kuidagi kavalalt ära kasutada, hetkel lihtsalt kogun nad kokku kuna pudiga hästi pesta ei saa.

    VastaKustuta

Postita kommentaar